Ako pestovať tymián

Tymián je južným dvojčaťom našej materinej dúšky. Je preslávený svojou nezameniteľnou silnou vôňou. Je pestovaný v mnohých podobách, najaromatickejšie odrody sa pestujú v Stredomorí. Už starí Gréci ho mali radi pre jeho sladkastú korenistú chuť a touto stálozelené bylinou sa ochucujú polievky, dusené mäsovej zmesi, a tiež plnky do tučného mäsa a rýb.

Gazdinkám sa určite oplatí mať po ruke stále čerstvé vetvičky. Tymián je nielen krásnou bylinkou. Jeho čerstvé listy sú prvotriednym a zdravým korením. Prečítajte si v nasledujúcich odsekoch o tom, ako pestovať tymián. Môže tvoriť súčasť aj vašej záhrady.

Popis bylinky

Jedná sa o ker. Ker vytvára jeho húževnaté stonky. Všetky kríky sú poliehavé. Akonáhle sa ujme, vydržia na jednom mieste mnoho rokov. V zásade sa pestujú dva druhy – tymián obyčajný a citrónový. Citrónový tymián tiež tvoria kríky a pestuje sa plne rovnako ako všeobecný.

Pestovanie tymiánu

Ako na pestovanie tymianu? Celkom jednoducho. Vyhovuje mu slnečné stanovište a dobre priepustná pôda. Stanovište však musí byť chránené proti prudkému vetru.

Výsev zo semienok

  • vykonávame v marci až apríli
  • najprv vykonáte výsev do sadbovacích s výsevným substrátom a necháte vyklíčiť v parenisku
  • keď sa semenáčiky dajú uchopiť do prstov, prepicháme sa do osem centimetrov širokých kvetináčov sa sadivovými substrátom, alebo priamo na stanovište
  • koncom apríla možno vykonať výsev priamo do riadku na záhradke. Semená iba pritlačíte do hĺbky a vzdialenosť riadku činní 40 centimetrov na povrchu pôdy

Semená vyklíčia svetlom. Pôda by mala byť polosuché a chudobnejšie na živiny. Nesmie sa vykonávať prílišná zálievka, inak stratí svoje výraznú arómu. Nie je potrebné ho ani prihnojovať. Moc výživná pôda mu škodí.

Množenie

Súčasťou toho, ako pestovať tymián je aj jeho množenie. Vykonáte ho odrezkami.

  1. Množia sa rezne z postranných výhonov, ktoré odrežete aj s uzlinou na začiatku jari alebo koncom leta
  2. Vložíte ich do malých kvetináčov naplnených rašelinou a pieskom a necháte zakoreniť
  3. Zakorenené odrezky presadíte do jednotlivých kvetináčov s priemerom 8 centimetrov a na jeseň vysadíte von.

    Zber a použitie tymiánu

Zber sa robí za suchého počasia, najlepšie na poludnie pred rozkvetom. Zbiera sa jeho nedrevnatá vňať. Konzumovať ho môžete v čerstvom i sušenom stave. Vždy sa sušia na priamom slnku. Pomáha pri problémoch so zažívaním, a preto je vhodný na baraniemu mäsu, bravčovému mäsu a zverine.

Zvýrazní chuť marinovaného mäsa a pridáva sa aj do sviečkovej omáčky. Pre zdravie sa tiež pripravuje veľa prípravku pre inhaláciu.

Post Author: Patrik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *