Ako zasadiť avokádo?

Plody exotického ovocia, či už z Južnej Ameriky, alebo južnej Afriky, ktoré stále častejšie vídame v obchodoch s ovocím. Ako si ale avokádo vypestovať doma? Skúste si zasadiť avokádo aj vy!

Pestovanie exotických rastlín

Lenže ovocie, ktoré môžeme kúpiť u nás, sa v krajine pôvodu oberá nedozreté, skladuje sa v chladiarenských boxoch, dlho sa prepravuje, a dokonca aj dozrievanie sa väčšinou vyvoláva a urýchľuje etylénom či inými chemickými látkami. Preto sa nemožno čudovať, že sa jeho chuť nedá porovnať s chuťou ovocia konzumovaného priamo v trópoch alebo subtrópoch. Niektoré z exotických ovocí sa však zdomácneli aj v našich podmienkach a iné sa môžeme pokúsiť vypestovať v izbe v kvetináči.

AVOKÁDO – hruškovec americký

Avokádo patrí do čeľade vavřínovitých. Radí sa medzi ovocie, používa sa však ako zelenina. Pochádza z Južnej Ameriky, kde rastie v tropických oblastiach ako vždyzelený jednodomé strom. K nám sa plody dovážajú prevažne z Izraela.

Vďaka dovozu týchto chutných plodov začalo byť avokádo objektom záujmu našich pestovateľov. Zo semien sa dá totiž pomerne ľahko vypestovať okrasnú izbovú rastlinu.

V našich podmienkach avokádo vytvára nízky ker a darí sa mu všade tam, kde rastie napríklad citrónovník. Znáša mrazy – 3 až – 4 ° C. Listy sú elipsovité až vajcovité, svetlo-až tmavozelené, neopadavé, lesklé.

Plod avokáda

Okrúhly až hruškovitý plod avokáda má matnú až lesklú hladkú žltozelenú až tmavo fialovú kožu. Najlepšie sú tmavé druhy menšie veľkosti. Plod musí byť úplne zrelý a musí sa zjavne poddávať tlaku prstov. Nezrelé avokádo však bez problémov dozreje v priebehu 3 až 5 dní pri izbovej teplote.

Maslo plné vitamínov

Bieložltá alebo citronovězelená dužina avokáda má maslovitú konzistenciu, je mierne sladkastá a jemne vonia po orechoch. Obsahuje 11 druhov vitamínov, 14 minerálnych látok, kalcium, železo a až 30% tuku. Dužina je ľahko stráviteľná, neobsahuje cholesterol. Považuje sa za najvýživnejšie zo všetkého ovocia.

Zdravé a chutné

V krajine pôvodu sa avokáda konzumuje ako základná potravina. Po rozrezaní plodu a vybratie semena do vzniknutej jamky nasypeme podľa chuti trochu soli, korenia, papriky a cesnaku a dužinu vyjde lyžičkou. Môžeme ju aj natierať na chlieb. Avokádo nakrájané na plátky alebo vo forme pyré môžeme pridávať do rôznych zeleninových jedál. Do teplých jedál pridávame kúsky avokáda až tesne pred dohotovením – netreba ho variť.

Zakoreňovanie semena

Z plodu vymrští semeno a v spodnej tretine širšej časti do neho zapichneme zápalky alebo špáradlá. Potom semeno položíme na pohár naplnený vodou tak, aby zápalky dovoľovali stále ponorenie jeho spodnej časti vo vode a 2/3 semena bolo vo vzduchu. Približne po 5 týždňoch sa objaví vo vode korienky. Ak vrchnú časť vyrašia, rastlinu vyberieme opatrne z vody a zasadíme do kvetináča tak, že vrchná tretina semena bude vyčnievať zo zeminy.

Zemina má byť priepustná, piesčito-hlinitá, neutrálny. Avokádo je vlhkomilná rastlina, neznáša však zamokrenie. Plody prináša približne po piatich rokoch pestovania.

Postup na zakorenenie avokáda

Opatrne prerežeme hrubú kožičku plodu po obvode

1-avokado

Obe polovice narezaného avokáda skrútite v protismere

2avokado

Jadro zvyčajne zostane v jednej z polovičiek

03-jadro

Jadro veľmi opatrne vymrští

04-avokado

Papierovým obrúskom zotrieme zvyšky dužiny

05-duzina

Do spodnej tretiny širšieho konca do jadra zapichneme špáradlá

06-paratka

Semeno položíme do misky s vodou tak, aby dve tretiny vyčnievali

07-miska