Liečivý a chutný zázvor – ako ho pestovať?

V týchto sychravých dňoch si častejšie pripravujeme zázvorový čaj, či už aby sme sa zahriali, alebo zahnali škrabanie v hrdle. Účinne však pomáha aj pri iných zdravotných problémoch. Zázvor znižuje zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok, čím prispieva k ochrane kardiovaskulárneho systému. Znižuje aj hladinu cholesterolu. Obklady zo zázvorového odvaru majú protizápalové a analgetické účinky, preto […]

Prežite jar bez úhony!

Prišla jar a môžete sa začať lopotiť na záhrade a v sade, hnať sa lesom v teniskách alebo na bicykli po hrádzi, upratovať garáž a pivnica a vyhadzovať staré veci – ale buďte pri tom všetkom opatrní. Experti z Americkej ortopedické spoločnosti upozorňujú, že jarné aktivity spôsobujú veľký podiel na všetkých úrazoch. V USA bolo […]

Zaváranie cukiet

Cukiety sú bezpochyby skvelé a ich pestovanie je natoľko nenáročné, že je možné na záhradách prakticky po celej Českej republike uvidieť vo veľkom množstve. Určite treba tiež mimo pestovania cukety upozorniť na jej kuchynské využitie. Cukety nie nadarmo patrí medzi známe kulinárske špeciality v mnohých prevedeniach. Klasikou je najmä buchta z cukiet, cukeťák alebo iné […]

Paradajkový dzus

Paradajkový dzus 1. Plné Zrelá paradajky umyjeme pod sprchou, rozkrájame, podlejeme primeraným množstvom vody rozvaríme PRI teplote 90 ° C.Po rozvarenia hmotu prepasírujeme najskôr na sitech s väčšími otvormi potom na sitech s otvormi Tak malými, aby sme na Nich zachytili aj jadérka.Takto získanú dreň , nebolí pretlak, môžeme este rozmixovať, aby sme dosiahli čo najjemnejšie konzistencie. Na 1 […]

Šťava zo zeleného jačmeňa

Čo obsahuje šťava zo zeleného jačmeňa? Kvalitné bielkoviny z aminokyseliny – tvoria podstatnú časť Živé hmoty SÚ cenným základným stavebným kameňom Všetkých buniek v ľudskom Tele. Minerály – potrebne pre správnu funkciu enzýmov (Ktoré sa zúčastňuje väčšiny biochemických procesov v tele), ktorých nedostatok môže spôsobiť rôzne ochorenia Ako JE osteoporóza (Chýba vápnik) Alebo poruchy krvotvorby […]

Čerstvé jablčné pyré

Opadané ovocie alebo zrelá jablká umyte, jadrovníky vypichne. Jablká nakrájame na štvrtky. Zlá miesta dosť široko vykrojte. Šupky a jadrovníky pokiaľ možno ďalej spracujte, pretože v nich je ešte veľa šťavy a vitamínov. Tip pre labužníkov Surové jablkové pyré V mixéri alebo drviči pripravte z jabĺk jemnej pyré. Zmiešajte ich s trochou citrónovej šťavy, aby […]

Jablkový štrúdľa s jablkami

Čo budeme potrebovať? lístkové cesto Jablká (asi 4-5 ks) škorica cukor kryštál strúhanka hrozienka Orechy (vlašské) vajcia Postup prípravy štrúdľu 1) Lístkové cesto rozdelíme na dva diely a poriadne rozvaľkáme (cesto by malo byť po rozvaľkanie čo najtenšie). 2) Cesto posypeme vrstvičkou strúhanky (aby nevytiekla jablčná šťava). Jablká nastrúhame a zmiešame ich s hrozienkami a […]

Záhradnícky guláš s jablkami

Ingrediencie na prípravu 500 g bravčového pliecka soľ 2 lyžice hladkej múky 2 lyžice masti 200 ml mäsového vývaru 300 g jabĺk 1 lyžička majoránky 100 ml bieleho vína štipka mletého čierneho korenia 1 lyžička cukru Príprava Očistenú a umytú bravčovú pliecko osušíme papierovým obrúskom a nakrájame na väčšie kocky. Potom je ľahko obalíme v […]