Bylinky na trávenie

V posledných rokoch sa tímy odborníkov z celého sveta zaoberali štúdiom pochodov, pri ktorých dlhotrvajúci stres človeku zovrie žalúdok a naruší tráviace procesy. Dnes už je jasne preukázané, že pri strese sa znižuje počet baktérií žijúcich v črevách, narušuje sa tráviaci činnosť žalúdka i čriev a následkom toho je celý organizmus náchylnejší k infekciám a ďalším ochoreniam. Našťastie sú okrem hojivého harmančeka po ruke aj iné liečivé rastliny, ktoré prirodzeným spôsobom uvedú podráždené orgány zase do poriadku.

Liek s rizikom

Štěničník horký čiže iberka horká (Iberis amara), ktorý sa často pestuje v záhrade, je obľúbený predovšetkým ako letnička krášliace predzáhradky a farebné záhony. Ako prírodné liečivá bylina je však zatiaľ známy pomerne málo. Všetky časti štěničníku obsahujú značné množstvo trieslovín, ktoré napomáhajú uvoľňovanie kŕčov, bráni vzniku a rozvoju zápalov žalúdočnej sliznice a predchádzajú vzniku žalúdočných vredov. Dokladajú to rôzne vedecké práce, ktoré súčasne odhaľujú princíp pôsobenia účinných látok na organizmus. Výluh z vňate štěničníku blokuje nadmernú tvorbu žalúdočných kyselín a zároveň zväčšuje ochrannú vrstvu sliznice na vnútornej stene žalúdka. Má to však jeden háčik. Triesloviny sú jedovaté a po požití väčšieho množstva môžu pôsobiť preháňavo. Blahodárnych účinkov extraktu z čerstvých rastlín dosiahnete iba primeraným a starostlivým dávkovaním. To je dôvod, prečo sa štěničník tak ako iné liečivé byliny nedá voľne kúpiť sušený na prípravu čaju, a nemali by ste teda ani používať rastliny nazbierané na záhrade. V lekárňach však možno zakúpiť viaczložkové preparáty s obsahom výťažkov zo štěničníku, pri ktorých užívanie nehrozí žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Štěničník je tiež súčasťou homeopatických prípravkov.

Bylinky zo záhonu

Tiež pestrec mariánsky (Silybum marianum) sa pestuje pre okrasu. Bielo mramorované listy sú jedovaté, purpurovo červené hlavičky kvetov nie. Pri zbere semien, v ktorých je obsiahnutá žiadaná droga, sa môžete ľahko poraniť o dlhé špicaté tŕne zákrovných listov. Už alchymista, astrológ a lekár Paracelsus (1493-1541), ktorý predznamenal vznik novodobého lekárstvo, odporúčal používať pestrec mariánsky proti vnútornému „pichanie“. Presnejšie účinky pestreca boli objavené v 18. storočí pri pokusoch o liečení chorých s pečeňovými problémami.

Ako utíšiť žalúdok

Nepríjemnému a niekedy trápnemu škvŕkanie a škrundání v bruchu sa dá obzvlášť účinne zamedziť sušeným výťažkom z artičokov kardového (Cynara scolymus). Dokladajú to aj niektoré odborné štúdie. Bolestivý tlak v horných partiách brucha údajne počas jednej minúty po prehltnutí kapsule s výťažkami z artičokov poľaví až u 80 percent pacientov. Milovníci dobrého jedla to však nikdy nenechajú dôjsť tak ďaleko a delikátna kvetenstvo jedlých artičokov konzumujú radšej preventívne v podobe predkrmu pred hlavným jedlom.

Popíjanie čaju z pestreca sa odporúča pri problémoch so žlčníkom alebo pri celkových zažívacích ťažkostiach. Na zmiernenie pečeňových ťažkostí alebo zápalov je vhodné užívať preparáty s vyšším obsahom látok z pestreca. Ich použitie a dávkovanie je nutné konzultovať s lekárom.

S angeliky lekárskej (Angelica archangelica) sotva niečo pokazíte. Rastline sa darí na vlhkých pôdach v polotieni. Uprostred leta sa viac ako meter nad zemou rozžiari okolíky jej kvetov. Mladé listy angeliky a mäkká semená, ktoré sa podobajú semenám feniklu, príjemne okorení ovocné šaláty, ryby alebo čerstvé syry. Olúpané, najemno pokrájané byle zase vylepší vôňu marmelád a želé a z koreňov vykopaných na jeseň už po stáročia vyrábajú benediktíni horký žalúdočný likér na dobré trávenie. Akútne poruchy trávenia a pocit nadúvanie sa najlepšie mierni popíjaním čaju z archangeliky. Jedna lyžica nadrobno nasekaného suchého koreňa sa zaleje dvoma šálkami vriacej vody a nechá sa 15 minút lúhovať.

Tak celkom anjelská však archangelika nie je: nemala by sa používať počas tehotenstva. A ak ju chcete zbierať, vezmite si radšej rukavice, aby ste sa vyvarovali vyrážky, ktorú môže archangelika na citlivejšie pokožke vyvolať po ožiarení slnečným svetlom.