Ako pestovať kaleráby?

Vypestujte si na záhrade biele alebo modré kaleráby. Kaleráb je zdravý, podporuje krvotvorbu, obsahuje okrem iného látku biotín, ktorá prispieva k zdravej pokožke a pekným vlasom. Kaleráb je najlepšie jesť za surova, môžeme ho kulinársky spracovávať na veľa spôsobov, je pomocníkom pri chudnutí a redukčných diétach. Látky obsiahnuté v kaleráb zmierňujú silné menštruačné krvácanie žien, sú potrebné pre správnu funkciu pečene a obličiek. A neposlednom rade kaleráb pomáha lepšiemu tráveniu. Pri pestovaní kaleráb dbáme, aby nám pôda nevyschla.

Vyberte tú správnu odrodu kaleráb

Môžeme pestovať skoré, letné a neskoré odrody kaleráb. Spravidla pestujeme dva druhy – biele kaleráby a modrej kaleráby. Pestovanie bielej odrody kalerábu je náročnejšia a na nevyrovnanú zálievku reaguje dřevnatěním a praskaním hľuzy. Ak kalerábu predpestovávajú, urobíme tak 6-12 týždňov pred plánovanou výsadbou.

Skoré odrody kalerábu: dĺžka vegetácie je 80-100 dní, semená kaleráb vysievame vo februári. Najskorší zber nám doprajú biele rané odrody, napr. Libochovičky, Moravia, Olmi. Ich vegetačné doba je 90-110 dní. Vysádzame ich v spone 25×25 cm v polovici apríla. Biele skoré odrody kalerábu neznášajú vyššie teploty začiatkom leta. Preto pre zber v tomto období vysádzame radšej o 14 dní neskôr modrej rané odrody, napr. Azur, Modřany. Nedřevnatí tak ľahko ako biele odrody, vegetačná doba je 90 dní.

Letné odrody kalerábu: dĺžka vegetácie je 100-140 dní, semená kaleráb vysievame v marci alebo v apríli. Pre letné zber je vhodná Kozmanova modrá, ktorý má vegetačnú dobu 110 dní a vysádzame ju v spone 25×25 cm v prvej polovici mája. Pre drobných pestovateľov je doporučované ju pestovať z postupných priamych výsevov.

Neskoré odrody kalerábu: dĺžka vegetácie je 130-170 dní, osivo vysievame na prelome apríla a mája. Pre jesenný zber možno pestovať skoré odrody, ktorých sadenice musíme vysádzať najneskôr do polovice augusta. Odrody pestované pre jesenný zber sadíme v spone 40×30 cm. Pre zimné uskladnenie pestujeme neskoré odrodu Gigant (vyšľachtený v roku 1978 v Československu), u ktorej sa dočkáme vysokej výnosnosti, buľvy môžu mať hmotnosti až 5kg. Táto odroda kaleráb má dlhšiu vegetačnú dobu 130 dní, vysádzame ju v spone 50×50 cm už v máji. Znesie mráz až do -12 ° C.

Vyberte miesto pre pestovanie kaleráb

Kaleráb pestujeme v stredne ťažkých pôdach, hlinitých alebo hlinitopísčitých pôdach, ktoré majú dostatok humusu. Ideálne sú záhrevné pôdy. Stanoviko kaleráb by malo mať vlhkejšie podnebie. Vysádzame len silné, ale pritom mladé, rýchlo vypestované sadenice. Pozor na sucho alebo chlad, inak rastliny budú vybiehať do kvetu. Vysádzame Ak kaleráby s tromi alebo štyrmi pravými lístky, dbáme aby sme ich nesadili príliš hlboko, v takom prípade totiž netvorí hľuzy.

Pravidlá pre pestovanie kaleráb

Vysadené sadenice kaleráb musí rásť rýchlo a bez prerušenia. Musíme dbať na rovnomerné zavlhčenia pôdy, pravidelne zalievame strednej dávkou vody, okopávame. Za sucha inak buľvy zdrevnatejú a po väčšom zaliatí praskajú. Jarné odrody pri výsadbe nadkrýváme netkanou textíliou. Pôdu na záhone udržiavame bez burín a pravidelne okopávame.

Úroda a následné skladovanie kaleráb

Skoré odrody kaleráb zberáme prebierkou, spočiatku v intervale 2 dní, neskôr v dlhšom. Doba zberu trvá 2 – 3 týždne. Ak zberáme s listami (ranej úrody) je nutné zaistiť rýchle schladenie buliev, inak listy veľmi rýchlo vädnú. U neskorých zberov sa listy väčšinou odstraňujú. Pri zberových špičkách sa zozbierané kalerábu umiestňujú do chladiarenských pri teplote 1 ° C. Skladovaním neskorých odrôd je možné pri teplote 0 ° C a 90 – 95% vzdušnej vlhkosti.

Ako využiť kaleráby?

Kaleráb pestujeme pre buľvu a skoré odrody tiež pre listy. Mladé zelené listy kaleráb obsahujú trikrát viac vápnika ako samotné buľvy, majú tiež viac karoténu a vitamínu C. Kaleráb obsahuje značné množstvo vápnika, predovšetkým vitamín B1, vitamín B2, vitamín C, z minerálnych látok soli draslíka, vápnika, fosforu a železa. Kaleráb konzumujeme najlepšie čerstvý surový, môžeme ho použiť ako súčasť zeleninových šalátov.

Kulinársky možno kaleráb spracovať na mnoho spôsobov – napríklad ho variť, zapekať, vyprážať v trojobale apod. Lebo chuť kalerábu nie je príliš výrazná, výborne sa dopĺňa takmer so všetkým možným korením, najmä potom so zelenými bylinkami (bazalka, tymián) či s cesnakom.