Pestujeme hlivu ustricovú na slame

Hliva ustricová sa dá v kuchyni pripraviť na stovky spôsobov. Túto zdravú pochúťku si nemusíte kupovať v obchodoch. S trochou trpezlivosti a pri dodržaní správnych podmienok si ju vypestujete aj doma.

Táto obľúbená huba, nazývaná tiež psie ucho, rastie vo voľnej prírode vo veľkých trsoch na pňoch listnatých drevín. Má belavú dužinu lahodnej chuti, vďaka ktorej je obľúbená v kuchyni.

Súčasťou jedálnička by mala byť aj pre množstvo prírodných zdraviu prospešných látok, ktorých je bohatým zdrojom. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a betaglukánov podporuje zvýšenie prospešnej mikroflóry v črevách. Okrem toho obsahuje komplex vitamínov, proteíny a stopové prvky.

Pestujte hlivu na slame

Hlivu môžete pestovať na drevených polínkách či zmesi z podrvených kukuričných klasov zbavených zŕn. Osvedčené je aj pestovanie na slame v igelitových vreciach. Vyberte si tvrdú slamu, ktorá lepšie držia štruktúru a je pevná – vhodná je napríklad pšeničná. Pri pestovaní hlivy je dôležité dbať na prísnu hygienu. Okrem požadovanej huby sa vám môžu v substráte jednoducho premnožiť aj nechcené plesne.

Základ je kvalitný substrát a sadbu. Pripravte si zdravú, suchú a čistú slamu zlatožltej farby a nepoužité plastové vrecia. Slamu pred požitím sterilizujte, aby ste zničili baktérie, plesne a nežiaduce huby. Do väčšieho suda vložte vrece, do ktorého naskladáte slamu. Do vreca nalejte vriacu vodu a po vychladnutí slamu sceďte. Postup opakujte ešte raz a po hodine vodu opäť zlejte, napríklad tak, že z vriec odstrihnete spodné rohy. Slam nechajte vychladnúť na 20 až 25 stupňov, dôkladne si umyte ruky a môžete sadiť hlivu.

Postup sadby je jednoduchý. Do vreca vložíte vrstvu slamy, nasleduje Hlivová sadba a opäť vrstva slamy. Postup opakujte až vrece naplníte do 3/4. Naplnený vrece zviažte a urobte doňho čistým nožom zárezy dlhé 3 – 5 centimetrov. Na týchto miestach začnú vyrastať huby. Vrece umiestnite vodorovne do vydezinfikované čistej miestnosti s teplotou 20 – 25 stupňov, kde ho necháte približne dva týždne až 18 dní.

V okolí otvorov by sa mali začať objavovať zhluky huby. Teplotu v miestnosti znížte na 15 – 17 stupňov a pravidelne vetrajte. Vrece by mal byť v tomto období približne 8 až 12 hodín na svetle, nie však na priamom slnku. Dvadsiatym až dvadsiaty piaty deň môžete začať so zberom. Keďže hliva rodia vo vlnách, za osem až dvanásť dní sa dočkáte ďalšie úrody. Ak chcete rast plodníc zmierniť, uložte ju na chladnejšie miesto. Po troch až štyroch mesiacoch sa živiny vyčerpajú a „Hlivové vrece“ musíte založiť nanovo.

Vedeli ste o hlive ustricovej, že …
… Hliva obsahuje vitamíny C, D, K, a vitamíny skupiny B?
… Konzumovanie hlivy stimuluje imunitu a pomáha pri detoxikácii organizmu?
… Hlivu po stáročia využíva tradičná čínska medicína? Lekári ju predpisujú pri vysokom krvnom tlaku, v prírodnej medicíne sa využíva aj proti vysokému cholesterolu.
… Priaznivý efekt na črevnú mikroflóru vytvára vláknina obsiahnutá v hlive v spojení s laktobacily?
… Podľa výskumov má hliva protirakovinové, protizápalové a antioxidačné účinky, pomáha pri kožných alergiách aj kŕčových žilách?

VIDEO: Hliva na slame