Niečo málo o chilli papričkách

Chilli było najprv kultivované obyvateľmi strednej južnej ameriky okolo roku 7000 pnl, je teraz ich je svojou skalou viac ako 3000 známych odrôd od najmenej až po ohnivé pálivý odrody, ako napr. Firmy bih jolokia. Botanický tyč, robiť ktorého chilli patri, je paprika (cap-pozri-coom), z gréckeho kapt – „na skus“. Chilli papričky úzko spojené s ich genetický príbuznými paradajkami, zemiakmi, tabakom baklažánom. Rod paprika sa sklada z peti domestikovaných druhu dvadsiatich troch voľne žijúcich druhu.

Domestikované druhy chilli papričiek

Domáceho maznáčika domestikovaných druhu: annuum, baccatum, čínske, frutescens, pubescens sú nejčastějimi druhy.

  • Chinense 2000.000 SHU (SHU = Scovilleho stupnice pálivosti papričiek)
  • Frutescens 150.000 SHU
  • Annuum 100.000 SHU
  • Pubescens 50,000 SHU
  • Baccatum 30,000 SHU

Capsicum annuum (ANN-you-um)

Annuum znamená „ročná“ a to je vlastne nesprávne označenie za predpokladu, zé chilli sú trvalky, vvi vhodných rastových podmienkach. Tento druh je najbežnejší široko rozšírený peti domestikovanými druhy zahŕňa: ancho, paprika, cayenne, cherry, kubánsky, de arbol, jalapeno, mirasol, okrasných, new mexickej, paprika, pimiento, pequin, serrano, squash voskových figurín pod druhy.

Annuum je rozdelené robiť dvoch kategórií, sladké (alebo mierne pálivej) papriky pálivej chilli papriky.

Capsicum chinense (chi-NEN-pozri)

Chinense znamená „z číny“ – je to take nesprávne pomenovanie, tento druh vznikol v amazónii; je dnes bežný po celom karibiku, stredná južnej amerike take v trópoch.

Tento druh zahŕňa mnoho svetových najpálivejších kultivarov, vrátane:

Habanero, scotch bonnet legendárny habanero red savina. Poddruhy, rovnako ako rastliny sú veľmi rozdielne aj u tohto druhu, majú charakteristické výrazné ovocné arómy, často označované ako marhuľa.

Chinense sú tropické druhý, najlepsie sa jim dari v oblastiach s vysokou vlhkosťou. Jedna sa o relatívne pomaly rastúce rastliny, s dlhším vegetačným obdobím nez u mnohých iných druhu. Semená môžu veľmi dlho klíčiť.
Capsicum baccatum (bah-cot-tum alebo bah-kay-tum)

Baccatum v zmysle ‚berry-like‘ sa sklada z kultivarov z južnej ameriky známych ako aji. Sú takmer rovnako pálivé ako druhy rodu annuum.

Baccatum sa zvyčajne odlišuje od ostatných druhu žltými alebo svetlé hnedými fľaky na okvetia a žltými peľnice. Mnohé druhy sú vysoké, casto dosahujú 1,5 metru meste na výšku, čo je struky sú zvyčajne vztýčené.
Capsicum frutescens (fru-tes-enz)

Frutescens znamená „krovinatý“ alebo „chundelatý ‚, nie je široko kultivovaný, s výnimkou druhu tabasco, which je od roku 1848 používaný pri výrobe svetove preslávené omáčky. Ďalšie slávna odroda je malagueta, ktora rastie v amazónii v brazílii.

Frutescens rastliny sú kompaktný, majú mnoho stopiek narastajú medzi 1-4 metria, v závislosti od miestnych podmienok. Kvety majú zelenobiele okvetí bez škvŕn fialovej peľnice. Pálená tieto typy sú mene pestrej nez ostatné druhy (s výnimkou pubescens). Plody sú casto malé, špicaté rastú vzpriamene. Tento druh je obzvlášť dobrý pre pestovanie v kvetináči a jedna rastlina moze produkovať 100 a viac strukov.

Capsicum pubescens (lavice-BES-Enz)

Pubescens znamená „chlpatá“ má pravdepodobne najmenej spoločné s peti domestikovanými druhy je jediným domestikovanými druhom capsicum bez divoké podoby. Avšak dva druhy voľne žijúcich „cardenasii ‚a‘ eximium“ sú v úzkej súvislosti s týmto druhom. Pubescens má kompaktné rust (podobne vínnej reve) moze vyrásť až 2,4 metra vysoko, aj keď výška 60 cm pre je tento druh viac obvyklá. Má purpurové okvetia, fialovo biele peľnice a stojí vzpriamene, z listov. Struky sú zvyčajne v tvare hrušky alebo jablka.

Poznamenáme, ze je druh ‚izolovaný‘ z iných domestikovaných druhu, pretože je nemôže opeľovať krížiť sa s nimi. Ďalším charakteristickým rysom tohto druhu sú čierne semená plodu. Odrody, ku ktorým patrí peruánskej „rocoto ‚a mexickej“ manzano „.