Aké ovocie v tomto období?

Anelka / Pixabay

Žijeme v príjemnom, miernom pásme, v ktorom sa darí mnohým druhom ovocia. Často ale siahame po ovocí z druhého konca sveta, na ktoré naše telo nie je naučené, čo nám môže dať negatívne najavo. Ako by povedali babičky „jedzte to, čo sa tu urodí, jedzte to, čo sa tu vypestuje!“ A pravda je to vo skutku veľká. Niet nad doma, v sade, či u susedov :-) vypestované ovocie, ktoré je mnohokrát bohatšie na vitamíny, ako drahé ovocie z dovozu.

Jahody, čučoriedky, maliny

Sezóna jahôd je v plnom prúde, nie je preto načo čakať a poobzerať sa po pestovateľmi jahôd vo vašom okolí, ku ktorému by ste si mohli ísť nazbierať množstvo, ktoré skonzumujete a ktoré si sami vyberiete. Rozdiel v chuti medzi „hypermarketoch“ jahodami a tými vypestovanými na našom území je obrovský! Jahody dokonca obsahujú kyselinu elagovou, ktorá má preukázané antikarcinogénne účinky. Ak jahody nestihnete, fajn, náhradou, napríklad na raňajky sú džemy s vysokým podielom tohto ovocia.

Ríbezle

Či už biely, čierny alebo červený, chutí snáď každému. Nielen chuťou, ale aj obsahom vitamínov A a B zabezpečia dostatočnú dennú dávku zdravia. Ríbezle je vynikajúci pre výrobu džemov, skvele sa hodí aj pre prípravu jednoduchých bublanín.

Brusnice

Známe tiež ako „bojovníčka“ proti chorobám močových ciest, využívajú ich farmaceutické koncerny. Netreba ale kupovať drahé tabletky, stačí hrsť týchto rubínovo červených bobúľ a problémy by mali ustupovať! Brusnice obsahujú vysoký podiel vlákniny ako aj vitamínu C, ich liečiteľské účinky sú tak naozaj obrovské.

Marhule

Ich sezóna ešte len príde, povedzme si však, že za úrodný „marhuľový rok“ možno pokladať ten minulý. U pestovateľov sa často hovorí, že takýto rok prichádza každé dva-tri roky, uvidíme, ako teda ako tomu bude túto sezónu, dúfajme že podobne! Keďže marhule obsahujú betakarotén a vitamín A, nemali by chýbať v žiadnom jedálničku. Nezanedbateľné sú ich antioxidačné účinky, ako aj zníženie prevděpodobnosti vzniku rakoviny hrubého čreva. Zaujímavou možnosťou je také ich sušenie v sušičkách ovocia. Sušené chutia minimálne tak skvelo, ako čerstvé, pre tých, ktorí ale drží diétu potrebné poznamenať, že obsahujú vyšší podiel cukru!