Ako pestovať vres

Keď sa človek prejde lesom, môže nájsť čučoriedky, jahody, ale tiež môže zahliadnuť malé fialové kvety vresu a skoro vždy sa pozastaví. Vres patrí medzi veľmi pekné kvety, ktoré možno mať pokojne aj doma na vlastnej záhradke či v kvetináči. Na trhu je dnes v predaji celý paleta druhov. Ale aby tieto krásne rastliny vydržali viac ako jednu sezónu, je potrebné im venovať náležitú starostlivosť. Teda musíme poznať všetko o tom, ako pestovať vres.

Pôvod vresu

Vres obyčajný je nízky krík. Zvyčajne dorastá do výšky 20 – 50 centimetrov. Rastie po celej Severnej Európe a dokonca aj na Sibíri. Rozsiahle priestory posiate kvietky sa nazývajú vresoviská. Iné rastliny medzi ním nenájdete.

Vres je nenáročný na živiny. Vyžaduje iba kyslú reakciu pôdy. Areál výskytu je veľmi rozsiahly. Od okrajov lesov, cez horské lúky až po holé skaly. Je dôležitou súčasťou zimnej potravy pre ovce a jelene.

Ako pestovať vres – postup

Zvyčajne sa pestuje ako doplnok azaliek a rododendronov. Kombinovať sa môže aj s ihličnanmi a vysokými trávami. Pred vykonaním výsadby je nutné dobre si rozmyslieť jeho umiestnenie, pretože vresy ťažko znášajú presádzanie. Podmienkou je dostatok svetla, inak by rastliny kvitli málo, alebo vôbec.

V záhradníctve si vyberte vres celozelený. Kríky musí byť zelené na povrchu i vo vnútri. Pri samotnom stávkovanie vyberte zmes rašeliny a pôvodné zeminy, pokiaľ nie je príliš alkalická. Ideálny je pomer 2: 1. Aby rašelina nevyschla, posype sa mulčovacou kôrou a len mierne polieva.

Vres pravidelne zastrihujte, aby kvitol i ďalšie roky. Zostrihom sa zjari tretina výšky kríky. Ihneď po zostrihu prihnojíme hnojivom pre rododendrony. Potom pridáme hnojivo ešte dvakrát počas leta.

Vypestovaný vres a jeho výdrž na záhradke

Je to dlhoveká rastlina. Pri správnom dodržaní postupu, ako pestovať vres, vydrží na záhradke viac ako 15 rokov. Na zimu ho musíme ochrániť pred mrazom – najlepšie mulčovacou kôrou. Ak je pestovaný v kvetináči, ponecháme ho celu zimu na oknách. V čase odmäku vykonajte miernu zálievku.

Post Author: Patrik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *