Ako pestovať jedlé gaštany? Potrebujete veľkú záhradu

Učarovala vám majestátne koruna gaštana jedlého (Castanea sativa) a navyše máte radi aj jeho plody? O pestovaní môžete uvažovať iba v prípade, že máte dostatočne veľkú záhradu. Pestuje sa hlavne vo vinárskych oblastiach a v teplejších mikroklimatických polohách, s priemernou ročnou teplotou 7 ° C.

Základnou podmienkou dobrého rastu je hlinitá, dostatočne hlboká pôda bohatá na živiny s dostatkom vlahy. Vyžaduje slnečné stanovište, znáša nanajvýš polotieň a dostatočnú vzdušnú vlhkosť. Pred vysadením stromčekov pôdu hlboko skyprite. Na stanovištiach s dobrou zásobou živín nie je potrebné prihnojovanie, chudobnejšie pôdy obohaťte do zásoby základnými živinami. Stromčeky sa vysádzajú na vzdialenosť 15 až 20 m, po vysadení ich treba dobre zavlažovať.

Tvorí mohutné stromy, vysoké až 20m. Najlepšie vynikne ako solitér. Najčastejšie sa pestuje ako vysokokmene s voľne rastúcou korunou. Kožovité listy sú veľké, striedavé, oválne, sa zúbkovitým okrajmi. Je to jednodomá rastlina so zložitým usporiadaním samčích, samičích a obojakých kvetov. Opeľuje ju väčšinou vietor, ale aj včely. Kvitne až po olistenie v druhej polovici júna, uniká tak neskorým mrazom. Plod je nažka. Rodiť začína po 12. – 15. roku, vrúbľované stromy okolo 10. roku, niektoré odrody aj skôr. Plody dozrievajú v septembri.

Vrúbľované odrody rodia po 10 rokoch

Rez sa obmedzuje iba na odstraňovanie odumretých, krížom rastúcich a zahusťovadiel konárov. Ochrana nie je nutná, lebo choroby a škodcovia napádajú stromy len zriedka. Pre zaistenie dôkladnejšieho opelenie, potrebujú niektoré odrody opeľovača. Do teplých oblastí sú navhodnější naše odrody ‚Bojar‘ a ‚Mistral‘.

Plody akonáhle spadnú na zem, pozbierajte. Nezabudnite sa chrániť koženými rukavicami, pretože jedlý gaštan má na povrchu ostne, ktoré nepríjemne pichajú.

Po zbere gaštanov

Po zbere rozložte gaštany v teplej miestnosti aby oschli a dobre je prezrite, či nie sú napadnuté plesňou. Sú na ňu totiž veľmi náchylné. Nasledujúci deň je obráťte. Keď úplne vyschnú, uložte ich do pohárov medzi vrstvy piesku alebo ich môžete umiestniť v suchej chladnej miestnosti vo vzdušných kvetináčoch či jutových vreciach. Pri správnom uchovávaní v miestnosti bez mrazu vydrží až pol roka. V chladničke je skladujte asi mesiac.

VIDEO: Rozprávanie o jedlej gaštanu